Compostella 2011

Compostella 2011

Dag 14 + Foto's

CompostelaGeplaatst door Geert Carton za, juni 11, 2011 01:30:30

Het opperste geluk ,

Na 14 dagen op een smal fietszadel te hebben doorgebracht kunnen wij jullie meedelen dat wij met z'n allen ons doel hebben bereikt. Wij staan voor de prachtige kathedraal van Santiago de Compostela. Dit is echt een moment om nooit meer vergeten. De emoties nemen de bovenhand wanneer we op het grote plein verschijnen. Iedereen verwerkt dit moment op zijn eigen manier. één ding is zeker , het zal eeuwig blijven hangen in ons hartje.

Bij aankomst aan kathedraal werden wij trouwens gefilmd en geintervieuwd door de RTBF. zij zullen dit op dinsdag uitzenden, hebben ze beloofd.

In feite is niet Santiago het grote doel geweest maar wel het feit dat we met z'n allen als groep hebben geleefd. Dit zowel in goede als zware momenten. Tijdens deze trip hebben we elkaar wat beter leren kennen en zijn we echt closer geworden. Dit op zich geeft een enorme voldoening.

Wij willen in het bijzonder een dankwoordje plaatsen aan Eddy David die ons de ganse trip in de watten heeft gelegd. Hij was er altijd om van alles te regelen. Ik ben er zeker van dat de taak van Eddy niet te onderschatten was. Bij het glaasje champagne kregen we trouwens van Eddy allemaal een hangertje met St Jacobsschelp aangeboden. Dit soeveniertje zal zeker met veel liefde worden bewaard. Wij willen hem ook bedanken omdat hij ons vandaag heeft meegenomen naar een kennis in Portomarin. Zo konden wij van de lokale fotograaf het verhaal aanhoren hoe ze de stad volledig hebben heropgebouwd. Dit steen per steen totdat alles weer exact hetzelfde was als vroeger. Een ongelooflijk mooi verhaal. Alleen jammer voor het fototoestel van Rik die hierbij sneuvelde.

Wij danken ook alle sponsors en sympathisanten die ons tijdens de ganse tocht aan moedigden. Zoiets deed enorm veel deugd en het gaf ons ook de courage om verder te doen. Ook voor Armand een dikke pluim voor de vele voorbereidingen die hij voor ons heeft gedaan.

Edith : bedankt voor de belangstelling die jij toonde in onze pelgrimstocht. Het is een plezier dat ons verslagje dagelijks in de krant verscheen.

Wat betreft de rit van vandaag. Dit valt heel kort samen te vatten met de woorden van Eddy Dobbels : " da zijn hier allemaal Kwaremonts achter elkaar en dat voor 125 km lang". Armand : je had dus overschot van gelijk. Niemand had het eigenlijk verwacht maar dit was wel degelijk de zwaarste rit van de ganse tocht !!!

Voor de liefhebbers van statistieken : het gemiddelde van vandaag is 48 !!! Nee, dit is niet de gemiddelde snelheid van deze rit maar wel de gemiddelde leeftijd van de 8 fietsende pelgrims. Haha.

Tot slot willen wij nog één ding meegeven : Eric , deze tocht was er ééntje in het teken van jou. Ook jij was hier vandaag aanwezig voor de kathedraal. Het ga je goed hierboven !!

Vele groetjes

De Pelgrims

Hoi,

CompostelaGeplaatst door Geert Carton vr, juni 10, 2011 19:33:53

Zonet toegekomen in Santiago de Compostella. Iedereen heeft z'n pelgrimstocht goed volbracht. Zijn nu aan het klinken en drinken op deze prestatie.

Meer nieuws over het verloop van de dag volgt.

Foto's dag 13

CompostelaGeplaatst door Webmaster vr, juni 10, 2011 18:14:37


Dag 13

CompostelaGeplaatst door Geert Carton do, juni 09, 2011 18:04:13

De vraag van vandaag : waarom ...... ?

Deze morgen zijn we gestart bij een frisse temperatuur van 11 graden. Volgens de voorspellingen zou het vandaag niet veel meer verwarmen. Wat jammer is voor Jan.

Al van bij de start kregen we een pittig parcours voorgeschoteld. Het is dus puffen vanin het begin. We kregen het ook aan de stok met een autochauffeur die ons van de baan wou rijden. Na enkele vervloekingen aan weerszijden was van dit akkefietje niets meer te merken.

Op kilometer 20 hielden we even halt aan de Iglesia del Perdon (kerk van de vergiffenis). Hier laten omsteken we enkele kaarsen , waaronder voor Willy. Deze plaats heeft voor Eddy David een zeer emotionele waarde. Aan de voet van de kerk kochten we 2 kilo kersen die we vanavond zullen nuttigen. Dat zal smaken.

Vanaf kilometer 40 begonnen we aan de col Alto de Cebreiro. Dit is een beklimming van 14 km met stijgingspercentages van 9%. Gelukkig is de col open , want naar het schijnt wordt deze doorgang soms gesloten voor alle verkeer. Op de top (1300m hoogte) genieten we van het wondermooie landschap. Iemand wees ons erop dat het toch zo schoon is daar beneden. Ik vraag mij dan persoonlijk af waarom wij dan naar boven rijden als het beneden dan toch zo mooi is. Je kan evengoed beneden blijven. Dat kost minder moeite !!

Op deze plaats genoten we van de lekkere empanade die Eddy voor ons had gekocht. Er was empanada van vlees en van tonijn. Mmmmmmmmm.

Als je denkt dat je vanaf de top enkel naar beneden kan rijden , dan heb je het goed mis. Na de top hadden we nog een plateau van ongeveer 30 km waarin nog enkele klimmetjes zaten. Daarna lieten we ons eventjes gaan tijdens de brede en snelle afdaling van 15 km. De snelheden liepen op tot 65 km/h. Da's pas plezant !!

Jammergenoeg duren mooie liedjes maar 15km want daarna volgden nogmaals tal van steile hellingen. De Franky reed weer als vanouds. Hij vloog letterlijk naar boven. We hebben tal van truukjes geprobeerd om hem af te stoppen maar niks hielp. Zelfs met een kauwgom op zijn zitvlak blijft hij niet in het zadel plakken.

De temperaturen zijn nog steeds aan de lage kant , wat ons noodzaakte om eventjes op te warmen bij een koffietje met een degestiefje.

Om 17u en na 4u04min rijden kwamen we aan in Sarria waar ons bedje staat te wachten. Maar dit kan nog eventjes wachten hoor. Eerst hebben we nog de dagelijkse aprés-vélo. Ditmaal gaat dit gepaard met Grimbergen , Kappittel, Carlsberg , Leffe , rosé wijn , fanta en enkele lekkere hapjes.

Vanavond zetten we nog een stapje in de wereld want hier in het hotel is er geen mogelijkheid voor een dinner.

Morgen is het de laatste fietsdag. Het geeft een beetje een raar gevoel. We beloven dat we morgen extra voorzichtig zullen zijn zodat we allemaal goed aankomen op ons einddoel.

We zullen ook voor alle onze fans een kaars doen branden in de Catedral de Santiago zodat deze gespaard blijven van alle onheil.

Vele groetjes van de supergemotiveerde pelgrims.

Foto's dag 12

CompostelaGeplaatst door Webmaster do, juni 09, 2011 11:31:32


Dag12 bis

CompostelaGeplaatst door Rik Vanhevel do, juni 09, 2011 08:38:08

Prachtige dag gehad vandaag.

Wat begon als een eerder eentonige rit door een saai landschap, eindigde in één van de mooiste landschappen van Spanje.

De beklimming naar de Cruz de Fer, met vooral de stevige noorderwind als tegenstrever was er eentje om U tegen te zeggen. Met zijn allen boven komen was een knap staaltje van teamwerk.

We hebben allen ons steentje achtergelaten bij het kruis, maar ik herinner me vooral de steen die iedereen heeft bijgedragen, niet alleen vandaag, maar tijdens de hele pelgrimstocht.

Als we met de twee Eddy’s beginnen, dan staat “bezorgdheid” in hoofdletters op hun steen geschreven.

Het doorzettingsvermogen van Franky is ondertussen legendarisch. Zonodig doet hij de beklimming een tweede keer om achterblijvers te helpen.

Bij levensgenieter Jan is me vooral de gedrevenheid opgevallen. Het moet vooruit gaan. Kan niet blijven stilzitten. Het G-woord weet je wel …

Geert brengt ambiance in de keet. Zou zingend elke col op rijden.

Luc is de stille werker die de groep op sleeptouw neemt.

Wim, onze arm der wet en alom geprezen imitator van Kamiel Spiessens, is ook de sterke arm die Lieve al menig kilometer de bergen heeft opgeduwd.

En last but not least, Lieve, ze verbaast ons elke dag weer. Om het met de woorden van Stef Bos te zeggen : een wondermooie vrouw.

Tot hoors,

Rik

Dag 12

CompostelaGeplaatst door Geert Carton wo, juni 08, 2011 20:16:52

Vandaag zijn we gestart onder een dikke bewolking en een kille bries. Het is amper 11 graden en de meesten hebben het berekoud op hun fiets. Vooral Jan en Franky zitten te klappertanden tijdens de rit.

Het eerste gedeelte van de rit verliep over een niet zo mooi landschap met daarbovenop nog wat frisse tegenwind. Gelukkig maakte het tweede deel van de rit zeer veel goed.

Onze eerste stop van de dag is in Hospital de Orbigo. We rijden over de lange en zeer mooie middeleeuwse brug. Op het einde van de brug stappen we een cafeetje binnen om ons op te warmen aan een warme koffie of een lauwe chocomelk.

Daarna gaan we naar Astorga waar we de kathedraal en het aartsbisschoppelijk paleis (gebouwd door Gaudi) efkes bezoeken. We kunnen hier ook nog de restanten zien van hoe ze vroeger de vrouwen (op eigen verzoek) in de muren inmetselden. Ja hoor , rare gewoonten hadden die vrouwen.

Onze derde stop was in Castrillo de los Polvosares waar we heerlijke middagmaal tot ons namen. Eddy had voor een heelijke empenada gezorgd. Dit is een soort gebak met een vulling van tomaat , ajuin , paprika en tonijn. Om je vingers van af te likken. Voor onze niet-viseter Luc had eddy voor een lekker appeltaartje gezorgd. Het is toch een schatje hé onzen Eddy David.

Dichtbij onze lunchplaats lag er een middeleeuws dorpje die we doen ook nog eens vlug bezochten. Dit dorpje kan hier nog echt het decor vormen voor een 13 eeuws fimscene. De straatjes zijn aangelegd met zeer grote keien , wat bovendien niet evident is om op te fietsen met dunnen bandjes. Daar kan Geert van getuigen. Hij wou de kerk eens van dichtbij zien maar het was té dichtbij. Pardoes viel hij met fiets en al omver op de zeer puntige en harde keien. Maar wees gerust hoor , op een kleine armkneuzing en blauwe plek op de heup na is alles ok met den schrijver.

Na dit ongevalletje begonnen meteen aan de 8 km zware beklimming van Rabanal de Camino. De straat loopt voor geen meter , het is tegenwind en bovenal .... het stijgingspercentage is 8%. Juist voor de top rusten we uit in een middeleeuwse berghut waar we onze dranken nuttigen in aarden bekers.

Nog een kilometertje verder klimmen en we kwamen aan Cruz de Ferro. Dit is een grote berg stenen met in het midden een groots kruis. Iedere pelgrim wordt hier geacht om een steen achter te laten. Dit betekent dan ook dat je hier een figuurlijke last kan achterlaten. Wij doen net hetzelde en ieder van ons laat hier een persoonlijke last achter.

Na Cruz de Ferro wachtte een spectaculaire afdaling met adembenemende vergezichten. Wij rijden letterlijk door de groene bergen in. Te mooi om waar te zijn eigenlijk. Het is wel goed opletten tijdens de afdaling want er is hier een paar jaar geleden een duitser dodelijk ten val gekomen. Ter zijner gedachtenis hebben ze hier een monument geplaatst.

We hebben tijdens de afdaling ook te maken met onze tweede lekke band over de ganse tocht. Hopelijk blijft het bij twee. Maar we mogen eigenlijk niet klagen.

Na 135 km en 5u54 min komen we aan onder een stralend zonnetje in Ponferrada. We logeren in een zeer groot hotel. Eerts onze medicamenten (Leffe , Rodenbach , Westmalle , ...) uitdrinken en daarna lekker douchen.

Ai , we hebben een groot probleem. Onze medicamenten zijn bijna op. Wat gaan we morgen doen ?

Bij deze willen we ook nog eens onze goede vriend Willy een hart onder de riem steken bij de revalidatie die hem te wachten staat. Willy : wij denken elke dag aan jou !!!!

Morgen staat ons nog een zeer zware rit te wachten. Maar daar horen jullie morgen wel meer van.

Tot Hoors

De Pelgrims

Dag 11 + Foto's

CompostelaGeplaatst door Geert Carton di, juni 07, 2011 18:36:43

Vandaag waren we om 9u30 vertrokken vanuit Catrojeriz onder een zeer regenachtig wolkendek. Gelukkig viel er niet te veel regen uit de lucht want niemand van ons is happig om de ganse dag in de regen te rijden. De rit van vandaag ging naar Mansilla de las Mulas over een licht golvend parcours van 126 km.

Onze eerste en enige stop voor vandaag was om ons middagmaal te nuttigen. Eddy had voor ons een echte spaanse kroeg uitgekozen waar we onze broodjes mochten opeten. De kroeg op zich had niet zoveel om het lijf maar gelukkig maakt de zingende barmeid veel goed. Het enige waar we eigenlijk een beetje schrik van hadden waren enkele ongure types die rond onze fietsen bleven hangen.

Naarmate we Santiago naderen komen we steeds meer en meer pelgrims tegen. De ene gaat te voet , de andere met een mountainbike, nog anderen met een ligfiets. Vanalles en nog wat dus. Tijdens het passeren van de vele pelgrims begroeten we elkaar met het gekende "buen Camino" of als het een knappe dame is zeggen we "Ola guapa". De pelgrims komen vanuit de hele wereld. Vandaag hebben we zelfs gesproken met een dame uit Zuid Africa. En Rik was zelfs zo galant om een meisje een lift aan te bieden op zijn koersfiets.

Bij het zien van de wandelende pelgrims beseffen wij meer en meer welke luxepaardjes wij zijn op ons stalen ros. De echte pelgrims zijn wel degelijk de wandelaars. Dat moet pas afzien zijn.

Onderweg komen we nog terecht in een 300tal tellende kudde schapen. Alleen het zwarte schaap ontbrak nog. Geert had het ook nog aan de stok met 2 honden die zijn enkels zagen als lekkere beentjes. Gelukkig kwam alles terug goed.

Bij het naderen van onze eindbestemming zien we in de verte de bergen liggen die we de komende dagen moeten trotseren. De tocht zal dus nog zwaar worden. Het wolkendek boven ons hoofd is echt de moeite om zien. De lucht is verdeeld in 3 lagen : witte wolken , blauwe lucht en grijze regenwolken.

We hebben nog 3 dagen. De sfeer zit er nog ernorm in en de conditie is verbazend goed. Maar toch blijven we voorzichtig want ons doel is pas bereikt als we Santiago binnenrijden.

Vele groetjes

De pelgrims

Dag 10 + Foto's

CompostelaGeplaatst door Geert Carton ma, juni 06, 2011 17:41:19

Er waren eens 9 apostelen .....

Apostel Jan : wacht nog altijd op warme temperaturen om op dreef te komen

Apostel Franky staat zo scherp als een mes. Er is geen grammetje te bespeuren.

Apostel Luc is de stille genieter van het bonte gezelschap, dit zowel op de fiets als naast de fiets.

Apostel Eddy David brengt z'n wijze raad met veel overtuiging over aan zijn volgelingen.

Apostel Wim is steeds bereid om een handje toe te steken.

Apostel Eddy Dobbels is de denker van de groep en is steeds bezorgd om de anderen.

Apostel Rik kan zich als een echte valk laten vallen in de steilste afdalingen.

Aposteline Lieve is onze beschermengel en neemt ons allemaal onder haar vleugels.

Apostel Geert is de schrijver en vult elke dag een hoofdstuk toe in het Nieuwe Testament der Wielertoeristen.

Vanmorgen stonden de 9 apostelen klaar in Belorado om een tocht van 105 km te maken naar Castrojeriz doorheen de spaanse Meseta. Het weder was grijs maar gelukkig bleef het droog. De beginkilometers verliepen zeer moeilijk en in de verkeerde richting. Gelukkig kregen ze een teken van God die via de GPS de te volgen weg uitstippelde.

De apostelen hielden na 50 km halt in de prachtige kathedraal van Burgos om hun persoonlijke smeekbeden tot God te richten. Ik denk dat we allemaal enkele zonden hebben want in de namiddag heeft de Almachtige ons allemaal doen boeten door de hemelsluizen te openen. In de striemende regen en kletsende hagelstenen zetten de apostelen hun boetetocht door. Niks kan hen stoppen om hun opperste doel te bereiken.

Omstreeks 16u komen ze nat en verkleumd van de kou toe in hun herberg waar ze kunnen genieten van de goddelijke dranken. Wat de avond nog in petto heeft voor hen weet enkel de Heer hierboven.

Met onze zegen

De pelgrims

Dag 9 + Foto's

CompostelaGeplaatst door Geert Carton ma, juni 06, 2011 07:31:17

Wie zoekt die vindt ....

Goeiemorgen beste lezers. Wij hebben al vernomen dat er iedere dag een hele grote groep fans onze blog lezen. Dit doet ons enorm veel deugd. Gisteren heb ik nog geprobeerd om iets door te sturen maar de internetverbinding viel weg. Om jullie toch op de hoogte te houden probeer ik deze morgen opnieuw. Het is nu 7u in de morgen en in afwachting van het ontbijt vertel ik jullie het verhaal van gisteren.

In Puenta de la Reina had het de hele nacht geregend. Gelukkig was bij het ochtendgloren alles opgedroogd en stond er een stralend zonnetje aan de hemel. De dag was terug goed gestart. Maar het geluk zou niet de ganse dag aan onze zijde blijven. En ik kan u verzekeren : het was een lange dag hoor.

Na 1km wou Eddy David een filmscene draaien terwijl we over het middeleeuws bruggetje fietsten. De acteurs st onden allemaal klaar , de camera in aanslag. Maar wat bleek : de batterij van de camera was plat. Geen filmscene dus.

Na 2,5 km hadden we al een klim achter de kiezen van 7%. Maar helaas hadden we een verkeerde weg ingeslagen met als resultaat dat we mochten rechtsomkeren en nogmaals de klim overdoen.

Na 25 km hielden we onze eerste pauze. Onder leiding van Eddy bezochten we het Monestario de Irache. Naast het Monestario bevind zich ook de fontein waar er wijn uitloopt. Ja ja Armand , wij hadden meer geluk. Bij ons liep er echte lekkere wijn uit het kraantje. hmmmmm.

Na 44 km kwamen we aan in Los Arcos. Dit is de thuisbasis van Eddy David. Hier komt hij elk jaar voor een tweetal weken meehelpen in de refuge van het Vlaamse genootschap. Dit is hier echt de habitat van Eddy. Dat hij zich hier thuis voelt kan je zo op zijn gezicht aflezen. Hij geeft ons een rondleiding in de refuge , legt uit hoe alles verloopt en serveert ons daarna nog een lekkere broodmaaltijd. In Los Arcos hebben wij ook nog het geluk gehad om een communiemisviering mee te maken. Vooral het prachtige gezang van het kinderkoor maakte veel indruk op sommigen .

Na 85 km hielden we halt in Navarette. Het is ondertussen 36 graden geworden , dus een frisse pint zal deugd doen. Voor mij zijn deze temperaturen veel te hoog maar onzen Jan begint nu pas een beetje op te warmen.

Na 120 km bezochten we de Santa Iglesia Catedral in Santa Domingo. Deze kerk staat bekend voor zijn 'kip en de haan'. Ik zal u het ganse verhaal besparen maar er zit dus wel degelijk een levende een kip en een haan in de kerk. Bij het buitenkomen uit de kerk begint het te regenen. Dit is de eerste keer dat we onze regenjasjes moeten aantrekken. Maar erg nat worden we niet hoor. Het zag er nochthans de ganse dag niet zo goed uit. Links en rechts van ons zagen we hevige onweders. Gelukkig konden wij telkens tussen de buien blijven fietsen.

Om 19u30 kwamen we dan uiteindelijk aan in Belorado , onze slaapplaats voor vandaag. De meesten van ons waren erg vermoeid want het parcours was best wel pittig. Zo hebben wij vandaag 1884 hoogtemeters overbrugd.

Hier in het dorp zijn er feesten aan de gang. Zo konden we genieten van de middeleeuws kraampjes met bijhorende middeleeuwse fanfare. 's Avonds genoten we van een lekkere menu del dia.

Ach ja , u denkt waarschijnlijk wat de titel met dit verhaal te maken had. Awel, het zit hem zo. We hebben de ganse dag enorm gesukkeld om de juiste weg te vinden. Verkeerde straatjes ingereden , lang moeten zoeken op de plannetjes , enz... Het was zelfs zo erg dat we kilometers lang op de autovia (autostrade) hebben gefietst. Een beetje gevaarlijk maar er was nu eenmaal geen andere weg te vinden.

Voila, dat was het relaas van onze dag gisteren. Het is nu momenteel al een beetje aan het regenen, dus dat ziet er niet zo goed uit voor vandaag.

Groetjes

De Pelgrims


Foto's dag 7 & 8

CompostelaGeplaatst door Webmaster za, juni 04, 2011 19:34:39


Dag 8

CompostelaGeplaatst door Geert Carton za, juni 04, 2011 19:29:36

Het verboden woord......

Vandaag stond er een mooi ritje geprogrameerd. We doen vandaag de oversteek van Frankrijk naar Spanje via de bergen. Het profiel van de rit is eigenlijk vlug uitgelegd : 50 km bergop (waarvan 18 km een stevige col) , daarna nog 53 km in dalende lijn. Enkel de laatste 10 km krijgen we nog een serieuze puist voorgeschoteld van 17% stijgingsgraad. In totaal hebben we vandaag qua hoogtemeters 1440m geklommen en 1247m gedaald.

De dag begon eigenlijk met een misverstand. Eddy dacht dat Lieve had betaald in het hotel en Lieve dacht net juist het tegenovergesteld. Dit met als resultaat dat we het hotel hadden verlaten zonder te betalen. Gelukkig zijn we zo eerlijk en keert Eddy terug om alles in orde te brengen.

In tegenstelling tot 2006 (de tocht met eric , armand en johan) stuurt Eddy ons nu wel op de juiste weg richting Roncevalles. Gelukkig maar. Tijdens de beklimming van de col genieten we van het uitzicht. Op de top genieten we van een lekker drankje om daarna aan de afdaling te beginnen. Da's pas plezant.

Om de drukte van Pamplona te vermijden volgen we op aanraden van Armand een zeer leuke en rustige route langs de rivier Erro. Tijdens de rit maken we kennis met 'de vliegende hollander' die geladen met kilo's bagage ook naar Compostela fietst. We komen hem vandaag in totaal zo'n 3 maal tegen. We komen langs de route ook vele pelgrims tegen die hun tocht te voet doen. Zij doorkruisen letterlijk het mooie landschap langs schilderachtige paadjes. Op het einde van onze rit houden we nog eens halt aan de kappel van St Maria de Eunate. Dit is een prachtige achthoekige kapel. Wie vinden vinden we hier ook geen portefuille (Nietwaar Armand ?)

Wat betreft het weer.... we hebben tot nu toe nog steeds het geluk aan onze zijde. We genieten van het zonnetje bij een temperatuur van 23 graden en hebben de wind nog altijd een mee. Ik durf zelfs meer zeggen .... de wind zit letterlijk in het gat. Door de vele suikers die wij dagelijks opnemen hebben wij nogal wat wind in onze darmen zitten. Ge moet u ne keer voorstellen wat dat dit geeft als je in het wiel van iemand rijdt.

Ach ja , één ding wil ik u nog melden. Als we heel eerlijk zijn moeten wij toegeven dat wij nogal erg begaan zijn met onze gemiddelde snelheid. Als we de reacties lezen op de blog zien wij ook dat jullie daar ook erg mee bezig zijn. Daar het hoofddoel van onze trip eigenlijk gewoon samen aankomen is hebben we besloten dat de gemiddelde snelheid op de achtergrond moet komen te staan. Om deze reden hebben wij de wijze beslissing besloten om over dit item niet meer te spreken (alhoewel iedereen wel eens stiekem op zijn computerke kijkt).

Met onzen jongsten van de bende (Franky) gaat het intussen al heel wat beter hoor. Hij werkt zijn Grimbergens al terug met veel zin naar binnen.

We gaan nu met z'n allen wat drinken aan den bar en daarna lekker eten. hopelijk doen jullie net hetzelfde.

Tot morgen

De pelgrims

Dag 7

CompostelaGeplaatst door Geert Carton vr, juni 03, 2011 20:32:46

Op z'n Piets ,

Vanmorgen ontwaakten we allen met de gedachte dat het zou regenen. Dat hadden ze althans zo op de tv voorspeld. Maar wat blijkt : bij het optrekken van de gordijntjes zien we een stralend zonnetje aan de ochtendhemel staan en lopen de temparaturen al op tot 19 graden. Zalig !!

De eerste 25 kilometers verlopen over lange vlakke wegen doorheen de omgehakte bossen. Daarna werd het al direct zwaar heuvelachtig. Klimpartijtjes van 3km zijn vandaag geen uitzondering.

Tussen de heuvels in cirkelen de vele roofvogels boven onze hoofden. Waarschijnlijk wachten ze op een lekkere prooi of vermoeide wielertoerist. Ai ai.

We mogen eigenlijk van geluk spreken dat we onze route kunnen volgen op GPS. Zo verliezen we niet te veel tijd om de weg te zoeken. En wij hebben zo'n 2 exemplaren op onze fietsen. Jammer genoeg komen ze soms niet goed overeen. Terwijl de ene GPS ons naar rechts stuurt, zegt de andere naar links. Geraakt hier ne keer wijs uit.

Hoe dichter bij onze eindbestemming komen, hoe meer pijltjes we konden aantreffen van de te volgen weg naar Compo. We verlaten de GPSroute en betrouwen de pijlen. Dit is dan ook de reden waarom we vandaag 3 extra steile hellingen op onzen boterham kregen. Maar ja , da's niet erg hoor. Zo blijven we in form.

Rond de middag houden we halt om een lekkere biefstuk-friet , zalm-rijst of pizza te nuttigen. Kwestie van op krachten te komen. Enne .... het desserke deed ook enorm deugd zalle.

Bij aankomst in Saint Jean Pied de Port , na 113 km en 4u20min in het zadel , neemt Eddy David ons mee voor een geleide wandeling in het historische centrum. Het mag gezegd , onze Eddy heeft een zeer grote kennis over de Camino de Compestela. Hij neemt ons mee naar de slaapvertrekken in een refuge en laat ons zelf onze pelgrimboekjes afstempelen bij het Franse Genootschap van Compostela. Dit is echt wel een toffe ervaring.

Momenteel zijn we bezig aan ons diner (forel en canard). We zijn benieuwd wat het dessert zal zijn.

Maar de vraag is ......... 'wat hebben we vandaag geleerd ?'.

Ten eerste : vertrouw nooit op de weersvoorspellingen

Ten tweede : Hou u aan de route die de GPS aangeeft.

Ten derde : Onze Eddy is de perfecte gids op onze Camino

PS : Morgen staat er ons een zware tocht te wachten over de Pyreneën met als start een klim van 27km. We houden u op de hoogte.

groetjes

De pelgrims

Dag 6 + Foto's

CompostelaGeplaatst door Geert Carton do, juni 02, 2011 20:08:27

Straetjes zonder ende ,

Wat oorspronkelijk een ritje zou worden van 162 km op papier werd in werkelijkheid een rit van 180 km. Dus terug een lange rit.

Voor Franky zag het er naar uit dat het een zeer lange dag zou worden. Onzen jongsten zit geplaagd met maagproblemen en heeft vannacht al een ganse rit gereden op het toilet. Veel kracht in de beentjes zal er niet meer in zitten denken we.

Ook enkele anderen hebben te maken met lichamelijke ongemakken zoals slapende vingers , pijnlijke knie , doorzeten poepkes en dergelijke.

De eerste 50 km waren zwaar golvend. Best lastig om zo'n rit te starten. Het is opvallend stil in het peloton. Maar na 40 km kwam daar verandering in. Bleek dat we opeens op het parcours zaten van een wielerwedstrijd voor nieuwelingen en we reden eigenlijk tussen de renners in. Toen enkele ontsnapte renners ons voorbijreden konden we het niet laten om in het wiel mee te glippen. Dit tot grote verbijstering van de omstaanders.

Van onze middagpauze maakte Franky gebruik om een dutje te doen. Lieve haalde haar toverkunsten boven en maakte een shake klaar zodat hij terug op krachten kon komen. Het bleek nog te werken ook !!!!

Het tweede deel van de rit was er één van lange eindeloze vlakke wegen doorheen kilometers bossen. Jammergenoeg hebben ze het grootste gedeelte van de bomen omgehakt zodat we eigenlijk door een wat saai verdorven landschap fietsten. Gelukkig zat de wind terug in het gat en zo gingen we goed vooruit. We haalden maar niet liefst een gemiddelde van 27,5 km/h.

Na 6u35min rijden kwamen we aan in ons prachtige chambre d'hote mét zwembed. Deze keer zijn het Luc en Eddy die een duikje wagen. Na het douchke werden we zeer gastvrij ontvangen door onze gastheer en dame. De aperitief vloeit al rijkelijk. Wie weet wat er deze avond nog allemaal gaat gebeuren.

O ja, wij willen ons wel nog verontschuldigen aan het hondje die nu waarschijnlijk met een 5cm korter staartje door het leven moet gaan. Door ons toedoen zat het arme beestje geklemd tussen een autodeur.

Dat was het alweer voor vandaag. We zien u morgen graag terug

Vele groetjes

De pelgrims


Foto's dag 5

CompostelaGeplaatst door Webmaster do, juni 02, 2011 09:19:28

(Klik op een willekeurige foto om onderaan een vergroot beeld te krijgen)Dag 5

CompostelaGeplaatst door Geert Carton wo, juni 01, 2011 19:40:33
Gejaagd door de wind ,

Dames en heren , beste sportliefhebbers. Welkom bij de 5de etappe van de tour van Compostela. We hebben vandaag een rit van 159 km afgelegd aan een gemiddelde snelheid van 27km/h.
Er was van in het begin een poging tot ontsnapping van enkele enthousiastelingen maar die zagen onmiddelijk het nutteloze in van hun poging en werden terug gegrepen door het voltallige peloton. Daarna ging het in groep rustig verder over het zwaar golvende parcours doorheen de wijngaarden van St Emilion.
Een snuggere renner merkte op dat er hier en daar een wijngaard te bespeuren viel van jonge wijn. De jonge plantjes waren amper 20 cm hoog. Vandaar deze conclusie.
Het peloton werd gedragen door de felle rugwind waardoor ze al na 5u58min aankwamen aan het prachtige domein in St Philippe d'Aiguille.
Na de wedstrijd namen 2 jonge enthousiastelingen een frisse , maar deugddoende duik in het lokale buitenzwembad.
Deze nacht kunnen we genieten in onze romantische slaapkamers.
Wij wensen u ook een goede nachtrust toe en we hopen u morgen terug verder te informeren over deze escapades.

Bedankt en tot hoors

De pelgrims

Foto's dag 3 & dag 4

CompostelaGeplaatst door Webmaster wo, juni 01, 2011 09:51:12

(Klik op de foto's om onderaan een vergroot beeld te krijgen)Dag 4

CompostelaGeplaatst door Geert Carton di, mei 31, 2011 21:38:15

The longest day ,

Na een goed ontbijtje en een goede nachtrust konden we weer op pad voor wat onze langste etappe van de tocht zou moeten worden.

De meesten van ons hebben last van pijnlijke benen , schouders , knieën maar vooral gevoelige en pijnlijke poepkes. En da's niet zo gezellig als je de ganse dag op zo'n smal zadel moet zitten. Je kan je dus voorstellen dat iedereen wat onrustig is voor wat zal komen.

We verwachten in de namiddag een fikse regenbui. Zo zeggen ze athans op de franse TV.

Over de rit valt eigenlijk niet veel te vertellen. Zoals we al gewoon zijn is het voor geen meter plat maar gelukkig is de wind gedraaid en hebben we hem nu te vriend. Alles verloopt vlot gedurende de dag. Het loopt zo vlot dat we laatste 25 km , na ons terraske , afleggen aan meer dan 30 km/h. Ik denk dat we klaar zijn voor het grote werk.

Na 194 km en 7u36min op ons poepke te hebben gezeten komen we aan op de boerderij in Sauzé-Vaussais. Eerst onze was doen en daarna lekker aanschuiven aan tafel voor een streekgebonden diner. Dat zal smaken !!

O ja , voor de liefhebbers : ons gemiddelde was vandaag 26km/h. Maar wees gerust hoor , we zorgen goed voor elkaar.

Alléé , slaap lekker en we hopen u morgen terug te zien .

groetjes

De pelgrims

Dag 3

CompostelaGeplaatst door Geert Carton di, mei 31, 2011 20:54:39

Het rattenkasteel ,

Hoe mooi de kamers hier ook zijn , toch scheelt er iets aan dit gebouw. Alhoewel we geen gesnurk hadden deze nacht hebben een paar pelgrims geen oog dicht gedaan. Daar kunnen vooral Eddy en Geert van meespreken.

Dit komt allemaal door de schuld van onze goeie vriend Ciske de Rat met z'n vele vriendjes. Ciske vond er niks beter op dan de ganse nacht te huppelen over het plafond en te knagen aan het hout op zo'n luttele centimeters van ons hoofd. Het vervelende geluid werkte Eddy zelfs zo erg op de zenuwen dat hij om 2u 's nachts zijn matras en donsdeken onder de arm nam en verhuisde naar de naastliggende kamer. Maar ook hier was het geluid niet te verdragen. Resultaat : we zijn doodop nog voor we één kilometer hebben gereden. Wat gaat dat worden vandaag.

De dag begint onder een zwaar bewolkt wolkendek en we hebben zelfs kennis kunnen maken met de eerste regendruppels. Het eerste deel van de rit gaat langs een licht golvend parcours. Pas in de namiddag verandert dit in een zwaar golvend parcours met terug enkele kuitenbijters. Gelukkig komt de zon er nu en dan eventjes een goede dag zeggen.

Wat betreft het landschap : we doorkruisen een prachtig nationaal bospark. Voor de rest niks speciaals.

Ik wil graag nog vertellen dat 4 puberale pelgrims een brommerke hebben uitgedaagd voor een spelletje "om ter rapst rijden". En ja hoor ..... onze pelgrims hebben de wedstrijd gewonnen met een snelheid van meer dan 45 km/h en het was zelfs een beetje naar omhoog.

Na 191 km komen we uiteindelijk aan in het mooie toeristische centrum van Amboise. Dat we niet hebben stilgezeten op onze fiets bewijst ons gemiddelde van 25,5 km/h. Een mooi gemiddelde maar iedereen kon het tempo aan.

We logeren nu boven een Italiaans restaurant en ik ben er zeker van dat het diner enorm zal smaken. Eddy en ik (Geert)geven vanavond nog een feestje genaamd 'bal de Rat Mort'. Zo zijn we er zeker van dat alle ratten dood zijn.

Voila dat was het zo'n beetje. Sorry voor den retard maar gisteren hadden we geen internet.

Vele groetjes

De pelgrims.

Dag 2

CompostelaGeplaatst door Geert Carton zo, mei 29, 2011 21:52:27

Hossen door de bossen :

De dag begon met een zeer zware opdracht. De vele bomen dat enkele pelgrims vannacht hebben doorgezaagd dienden we eerst aan de kant leggen vooraleer we aan de ontbijttafel konden aanschuiven.

De rit vertrok rond 8u40 onder een zeer bewolkte hemel. Het 'vlakke land' van Jacques Brel hebben we duidelijk achter ons gelaten want het parcours is zwaar golvend met een 3 tal echte kuitenbijters. Zo ook de helling van meer dan 16% die uiteindelijk uitmonde in een bospad bezaaid met keien. Maar niets kan ons tegenhouden en zo hotsen wij door de bossen.

Na 80 km hadden we te maken met onze eerste lekke band. Eddy had waarschijnlijk teveel in 'stekkers' gereden met de gekende gevolgen. Vlug een ander bandje leggen en terug koers zetten naar onze picknickplaats. Eddy David had voor ons een heerlijk broodje klaargemaakt en met de lekkere pasta die we nog hadden van gisteren (danke Kartrien) konden we onze hongerige maagjes vullen.

Ondertussen was de hemel helemaal opgeklaard en konden we genieten van een branderig zonnetje (30 celcius) en een felblauwe hemel.

De bedoeling was dat we tijdens de namiddag eens zouden halt houden voor een terraske maar jammergenoeg moesten we wachten tot de laatste 20km vooraleer we een cafeetje voorbijkwamen die open was. De Affligem , muntwater en cola voelden aan als engeltjes die op je tong ....(je weet wel hé).

Na 188 km , en een op hol geslagen hond , kwamen we na exact 7 uur en 57 minuten aan in onze mooie chambre d'hote in Tillieres sur Avre. Het 200 jaar oude herenhuis is volledig gerenoveerd en wij zijn blij dat we in zo'n mooi kader mogen overnachten.

Nu wacht ons nog een deugdoend diner in open lucht en hopelijk een stille nacht.

De sfeer zit er nog altijd goed in , of om het met de legendarische woorden van Mr Waseige te zeggen : 'Zoals een konijn op de plein'.

Groetjes en tot morgen

de pelgrims

Dag 1

CompostelaGeplaatst door Geert Carton za, mei 28, 2011 20:00:14

De kop is eraf !!

Dag 1 van onze pelgrimstocht zit erop. Het was een bewogen dag met veel emoties.

Bij onze start werden we opgewacht door tientallen supporters die ons wilden uitwuiven en ons een behouden reis toewensten. Zelf het klein muziekske was van de partij.

Een 25 tal leden van de club vergezelden de pelgrims tijdens de eerste 50 km.

In Oeselgem was er een eerste halte. Op een zeer serene manier werd het graf van onze overleden vriend Eric bezocht. Eric zou er eigenlijk vandaag bij zijn geweest als pelgrim.

Daarna zette de tocht zich verder langs de Leie met de grote groep. Na 2O km sloeg het noodlot toe. Willy Lambert maakte een zware val en werd met een gebroken dijbeen afgevoerd naar het ziekenhuis in Kortrijk. Wij wensen Willy veel sterkte toe in zijn revalidatie.

Eens in Frankrijk namen de pelgrims afscheid van de clubleden en zetten hun tocht alleen verder. Het landschap veranderde al gauw van vlakke wegen naar een golvend parcours met felle tegenwind.

Na 173 km kwamen we uiteindelijk toe in Hangest sur somme en dit met een mooi gemiddelde van 25 km/h.

Graag willen we nog al onze supporters en meegereisde clubleden bedanken voor de morele steun . Zo'n ontvangst bij het vertrek doet ons echt deugd.

groetjes

De pelgrims

Drukke dag

CompostelaGeplaatst door Luc Devooght vr, mei 27, 2011 20:44:30
Hier enkele foto's van de voorbereiding.

nog één keer slapen

CompostelaGeplaatst door Geert Carton vr, mei 27, 2011 11:56:45

Hallo iedereen ,

Nog één keer goed slapen en het is zover. Morgen starten we aan onze pelgrimstocht. Vandaag zijn we bezig aan de laatste voorbereidingen. Hopelijk wordt het morgen een dag met meer zon en zonder regen.

Als alles goed verloopt en als we iedere dag internetverbinding hebben dan zal je iedere dag van onze avonturen op de hoogte zijn.

groetjes

De pelgrims